WAAROM HANDENWASSEN ZO BELANGRIJK IS

Wanneer de handen regelmatig met zeep worden gewassen op belangrijke momenten, zoals na gebruik van het toilet of voor contact met voedsel, kan dit het risico op diarree en longontsteking drastisch verminderen. Het wassen van de handen met zeep helpt ook de verspreiding van andere infecties te voorkomen, waaronder griep en Corona.

WAAROM 20 SECONDEN?

Virussen zijn kleine organismen. Ze zijn zo klein, dat je ze met een gewone microscoop niet kunt zien. Eigenlijk is een virusdeeltje niet meer dan een stukje genetisch materiaal (DNA deoxyribonucleic acid  of RNA ribonucleic acid) dat is ingepakt in een laagje eiwitten. Deze wordt beschermd door een laag die bestaat uit vet.

Wanneer je je handen wast met zeep, hecht het zeep zich aan de vetdeeltjes van een virus op de hand en trekt het uit elkaar. Door stromend water te gebruiken was je de bacteriën letterlijk van je af. Om te zorgen dat je je hele hand schoon maakt, moet je minimaal 20 seconden je handen wassen!

Zeep hecht zich aan het vet (bruine rand) en trekt het virus uit elkaar.

Veel gestelde vragen

Het goed wassen van je handen duurt 20 seconden. Het RIVM stelde een richtlijn op die je helpt met het wassen van je handen. Als je de volgende stappen volgt bij het wassen van je handen draag je nog actiever bij aan het bestrijden van het coronavirus:

  • Maak je handen goed nat.
  • Neem wat vloeibare zeep uit een pompje.
  • Wrijf de handen lang genoeg over elkaar, zorg dat de boven- en onderkant goed bedekt zijn met zeep.
  • Wrijf hierbij goed alle vingertoppen in.
  • Wrijf ook tussen de vingers.
  • Neem ook de polsen mee.
  • Spoel de zeep zorgvuldig af met stromend water.
  • Droog je handen goed af, vergeet hierbij niet de huid tussen de vingers.

Bronnen:

https://www.zorgvoorbeter.nl/hygiene/handhygiene

https://www.rivm.nl/hygiene/schoonmaken

Op onderstaande afbeeldingen is te zien hoe lang het duurt voordat zeep de handen schoon wast. Zeep zorgt ervoor dat het virus van de hand worden afgewassen, het doodt het virus zelf niet. Door een speciale gel (Glo Germ) te gebruiken, kan door middel van UV licht worden weergeven hoe bacteriën en virussen zich verspreiden. Voor het hele artikel klik hier  

Het RIVM raadt specifiek het gebruik van ‘vloeibare zeep’ aan.  Op een zeepblok blijft vaak vuil achter, dat dan weer op handen terecht kan komen als jij of iemand anders het blok gebruikt.

Wij Nederlanders kunnen nog flink een inhaalslag maken wat betreft onze hygiëne met het handenwassen:

Nederlanders hebben de ‘vuilste’ handen van Europa. Uit een Europees onderzoek onder 100.000 mensen bleek dat slecht 50% van de Nederlanders de handen wast na een toiletbezoek.  Lees meer hier over op de blogpost.

Tachtig procent van de bevolking wast de handen niet lang genoeg, waardoor het Corona virus aan de handen blijft zitten.  Dit blijkt uit een onderzoek onder 15.000 Nederlanders dat het Amsterdam UMC met De Telegraaf heeft uitgevoerd. Klik hier voor het hele artikel

Ieder jaar op 15 oktober is het Internationale Handenwasdag. Lees meer op https://20secondenhandenwassen.nl/internationale-handenwasdag-2020/

Was vandaag al lang genoeg!

De zandloper is een timer van 20 seconden en is gemakkelijk te gebruiken bij het aanrecht of een wasbak elders in het huis. Ook is deze eenvoudig op te plakken op gladde oppervlakten, zoals het het dichtbijzijnste zeeppompje of koffiezetapparaat