20 seconden handen wassen na het buitenspelen en het plassen

20 seconden handen wassen na het buitenspelen en het plassen

Als straks de scholen weer gedeeltelijk open gaan, is hygiëne voor kinderen heel erg belangrijk. Handen wassen na elk bezoek aan de wc, na het buiten spelen en vóór het eten zijn goede spelregels. Hoe lang? 20 seconden is een goede richtlijn. Zing een liedje of gebruik een zandlopertje als hulpmiddel.

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de Nederlanders de handen niet lang genoeg, wast. Hierdoor kan het virus aan de handen blijven zitten. Zo’n 70% is zich er onvoldoende van bewust dat het aanraken van het gezicht ook kan zorgen voor nesteling van het virus. Dat blijkt uit een onderzoek onder 15.000 Nederlanders dat het Amsterdam UMC met De Telegraaf heeft uitgevoerd.

Voor kinderen is het belangrijk dat de leerkrachten het goede voorbeeld geven qua handenwassen.

Hoe was je je handen het beste?

Je handen kun je het beste met zeep wassen onder stromend water. Warm of koud water dat maakt niet uit. De zeep zorgt ervoor dat het virus oplost in het water. Je kunt een stuk zeep of vloeibare zeep gebruiken. Wrijf de zeep over je hele hand, ook tussen je vingers en onder je nagels. Spoel ze daarna goed af en droog je handen aan een droge, schone handdoek of aan een papieren wegwerphanddoek. Klaar!

Hoe lang moet je je handen wassen?

De meeste mensen wassen hun handen nog geen vijf seconden. Uit het Nationaal Toilet Onderzoek kwam naar voren dat ruim de helft van de mannen zijn handen hooguit drie keer per dag wast. Twaalf procent wast zijn handen zelfs helemaal niet. Vrouwen wassen hun handen gemiddeld vier tot vijf keer per dag. Volgens de internationale standaard moeten de handen in ieder geval na elk toiletbezoek  en voor elke maaltijd gewassen worden.

‘De ideale wasbeurt voor je handen duurt 20 seconden’, zegt viroloog Steven Van Gucht van onderzoekscentrum Sciensano. ‘Dat komt volgens het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) neer op twee keer na elkaar “happy birthday” zingen.’  Een zandlopertje aan de wand kan voor kinderen een handig hulpmiddel zijn om te zien of ze lang genoeg hun handen wassen.

Kan het coronavirus op de glijbaan zitten?

Kinderen zitten zelf ook met vragen over het coronavirus. De Nationale Wetenschapsagenda organiseerde op 15 april op Facebook een vragenuurtje voor kinderen over corona. De Leidse psychologe Anke Klein beantwoordde samen met de Rotterdamse viroloog Annemiek van der Eijk de vragen. Op de vraag of het virus op de glijbaan kan zitten, antwoordden de deskundigen: “Het virus kan op gladde oppervlakken nog even blijven leven. Dus goed je handen wassen als je thuis komt is en blijft heel erg belangrijk, ook na een bezoekje aan de speeltuin.”

Bronnen:

Telegraaf Nieuws 21 maart 2020

Website RIVM

Handen wassen kost maar 20 seconden, en zelfs dat lukt ons niet, R.R. Beumer, VLAGFood Microbiology in Gezond Nu, 9 maart 2020

Nieuwsbrief Universiteit Leiden, 17 april 2020

20secondenhandenwassen.nl

Geef een reactie